SİVAS / MERKEZ - Sivas Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Tarihçe

24-11-2017İlk defa Vali Hacı Hasan Hilmi Paşa tarafından “Sanat Mektebi” olarak düşünülerek çalışmalara başlatılmış; Vali Reşit Akif Paşa tarafından 1903 yılında tamamlanarak kurulmuştur.

1913 yılında Vali Muammer bey tarafından daha da güçlendirilmiş ve okulda demircilik, marangozluk, halıcılık ve kunduracılık için çeşitli atölyeler açılmıştır. 1914-1917 yılında faaliyetini sürdürmüş 1. Dünya savaşı sonunda kapatılmış ancak Cumhuriyet devrinde (1927) devam etmiştir.

Vali Süleyman Sami Kepenek tarafından doruk noktasına ulaştırılan “Sanatlar Evi” olarak bilinen okul 1934 yılında halılarını İzmir Fuarına gönderdikten sonra adını daha fazla duyurmuştur. Bu atölyede 1934 yılında çalışan işçi sayısı 80 iken  1940’larda 100’e kadar ulaşmıştır.Köylünün halı kilim ve mensucatını değerlendirmek amacıylada 1937’de boyacılık şubesi açılmıştır. Şayak ve Araba atölyeleri ilave edilmiş ve okulun eğitim süresi dört yıla çıkarılmıştır.

1939 yılına kadar “Sanatlar Evi” olarak çalışmalarını sürdüren okula bu tarihten sonra üç yılda Özel İdare tarafından verilen 45.000 Lira ile dört yeni atölye binası yaptırılmış ondan sonra dört senede verilen 60.000 Lira ile atölyeler geliştirilmiş ve “Bölge Sanat Okulu” adını almış, özel idareden Milli Eğitim Bakanlığına devredilmiştir. Araba, şayak ve halıcılık atölyeleri 1939 yılında kapatılmış, kunduracılık bölümü açılmıştır. 1941 yılında Edirne Sanat Okulu’nun Sivas’a nakli üzerine “Erkek Sanat Enstitüsü” adını almıştır. Okul ilkokul’dan sonra 3 yıl orta kısım; 2 yıl devam etmeleri halinde ise Enstitü diploması veriyordu.

Okulun Tesviye Marangozluk ve demircilik bölümleri Sivas ilinin ihtiyaçlarını karşılamakta idi. 1948 yılında tesviye, marangozluk, demir, motor ve elektrikçilik olmak üzere beş atölyesi vardır.

1958-1959 yılında Yapı Bölümü açılmıştır. 1963 yılında bir kaza sonucu idari binası tamamen yanmış olan okulun orta bölümündeki öğrencileri İmam Hatip Okulunda öğretimlerine devam etmişlerdir.Milli Eğitim Bakanlığı tarafında okulun yeni binalarının 1968-1969 yılında tamamlanması ile tekrar kendi bünyesinde eğitime devam etmiştir.

Okulumuz 1968 yılında Elektrik ve Makine Teknik liseleri 1971-1972 öğretim yılında Elektronik 1976-1977 öğretim yılında Döküm Bölümü 1978-1979 öğretim yılında Yapı Ressamlığı, 1980-1981 Öğretim yılında Makine Modelciliği, 1990-1991 öğretim yılında Bilgisayar  açılması ile eğitim öğretimini sürdürmektedir.

1990-1991 yılında eğitim öğretime açılan Atatürk Endüstri Meslek Lisesi’ne Yapı ve Yapı Ressamlığı bölümleri taşınmıştır.1903 Yılında Sanatlar evi olarak Taş işçiliği ile yapılmış olan okul binası çok yönlü kültür merkezine dönüştürülmesi düşünülmüştür. Bu düşünce ile bu binada  eğitim yapan Mobilya Dekorasyon ve Metal İşleri atölyeleri boşaltılmıştır.  2003-2004 yılında ise Tesviye bölümünün nakledilmesi sonucu okulumuz Metal İşleri, Mobilya ve Dekorasyon (marangozluk-ağaç işleri), Elektrik, Elektronik, Motor, Makine Modelciliği, Döküm; Teknik Lise Bilgisayar Bölümleri olmak üzere toplam sekiz bölümde eğitim öğretim faaliyeti sürdürülmektedir. Teknik Lise kısmında Elektrik ve Elektronik bölümleri olmakla beraber yeterli öğrenci olmadığında sınıf açılmamıştır.

2004-2005 Öğretim yılında Okulumuz Anadolu Teknik Lise statüsüne kavuşturularak Bilişim Teknolojileri bölümü açılmış yabancı dille eğitim yapmak üzere iki hazırlık şubesi alınmıştır.

ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ ALANLARI

İş Makineleri Dalı  Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanı
Otomotiv Elektromekanik     Dalı    Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanı
Otomotiv Gövde Dalı     Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanı

olmak üzere alanlara dönüştürülmüştür. 2014-2015 Eğitim Öğretim yılının başında yönetmelikle okul türümüz Anadolu Lisesine dönüştürülmüş. Bu çerçevede Anadolu Teknik Programı ve Anadolu Meslek  Programı olmak üzere 2015 yılından itibaren aşağıdaki alan/dallarla devam etmektedir.

ANADOLU TEKNİK PROGRAMI

Web Programcılığı