T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
SİVAS / MERKEZ - Sivas Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

MAKİNE VE TASARIM TEKNOLOJİSİ ALANI

Alan öğretmenleri hakkında bilgi almak için tıklayınız

MAKİNE VE TASARIM TEKNOLOJİSİ ALANI

 Makine teknolojileri endüstriyel makinelerin tasarımından satış sonrası hizmetlerine kadar uzanan geniş bir alandır. Bu alanda Bilgisayar Destekli Endüstriyel Modelleme, Bilgisayar Destekli Makine Ressamlığı, Bilgisayarlı Makine Imalâti, Endüstriyel Kalıp, Mermer İşleme ve Makine Bakım Onarımı dalları bulunmaktadır.

 Makine teknolojileri tüm sanayi sektörlerine makine ve cihaz desteği sağlayan önemli alanlardan biridir. Bu alanın alt sektörlerinden biri olan Bilgisayar Destekli Endüstriyel Modelleme dalı bünyesinde bulundurduğu teknolojik donanımlar ile makine sanayisi içinde özel ve önemli bir role sahiptir.

 Makine teknolojileri alanında vazgeçilmez unsurlardan biri de Ar-Ge çalışmalarıdır. Bu çalışmalar kapsamında yeni makine türleri tasarlanır ya da var olan makinelerdeki çeşitli parça ve sistemler oto inşa yöntemleri ile geliştirilir.

 Alanda hem üst düzey kademelerde hem de ara teknik eleman düzeyindeki meslek elemanlarının istihdam imkânları son derece geniştir. Dolayısıyla bu alanda meslekî eğitim almış kişiler iş bulmakta zorlanmaz ve çalışanların gelir düzeyi ülke standartlarının üzerindedir. Ayrıca, sadece ülkemizde değil tüm dünyada makine teknolojileri alanında nitelikli elemana ihtiyaç duyulduğu gözlenmiştir.

 Okulumuzda Makine Teknolojisi Alanı Bilgisayar Destekli Endüstriyel Modelleme Dalı ile eğitim-öğretim vermektedir.

 BİLGİSAYAR DESTEKLİ ENDÜSTRİYEL MODELLEME DALI

 Bilgisayar Destekli Endüstriyel Modellemegünümüzde geçerli olan ve gelecekte de geçerliliğini sürdürecek bir meslek dalıdır. Endüstriyel modelleme günlük hayatımızı kolaylaştıran makine araç ve gereçlerinin üretilmesinde ilk aşamayı oluşturur.

  • Günümüzde Bilgisayar Destekli Endüstriyel Modelleme yeni tasarımları bilgisayar ortamında hazırlayıp prototipi yapmak ve bu ürünlerin model kalıplarını üretmek demektir.
  • Bilgisayar Destekli Endüstriyel Modelleme Dalındaki öğrenciler eğitim programlarında; CAD-CAM tasarımı, Hızlı Prototip Tezgah teknolojileri, 3D Sayısallaştırma tezgah teknolojileri ile Ar-Ge çalışmaları, tersine mühendislik CNC tezgah teknolojileri, ahşap, plastik, silikon ve metal modelleme teknikleri, mermerit süs eşyası üretimi, maket, küçük ev eşyaları yapımı yeterliklerini kazanmaktadır.
  • Bilgisayar Destekli Endüstriyel Modelleme günümüzde çok çeşitli imalat sanayilerinde bilgisayar desteği sayesinde çok amaçlı kullanılmaya başlamıştır.

             Modelleme tasarımları CAD programları kullanılarak yapılmaktadır. Tasarımı yapılan makine parçalarının modelleme ve modelleme kalıpları Hızlı Prototip Tezgâhları ve CNC Tezgahları kullanılarak yapılmaktadır. Önceden yapılmış ürünler 3D Sayısallaştırma Tezgâhları kullanılarak modellemelerin üzerinden yeni tasarımlar gerçekleştirilebilmektedir.

 Bu dal mezunları CAD tasarım atölyeleri, CAD-CAM uygulama atölyeleri, CNC atölyeleri kamu sektörünün makine atölyelerinde veya kendi başlarına açabilecekleri işletmelerde faaliyet göstermektedirler.

 İstihdam Alanları

  • Hızlı Prototipleme ile Maket ve Modelleme
  • Tersine Mühendislik
  • Döküm modelciliği
  • İnşaat malzemeleri üretim sanayi
  • Makine kalıpçılığı ve imalatçılığı
  • Bilgisayarlı tasarım sektörü.
  • Ağaç işleme ve oyma sektörü
  • Plastik endüstri ürünleri üretim sektöründe;
20-11-2017
20-11-2017
20-11-2017
20-11-2017
20-11-2017
20-11-2017
20-11-2017 20-11-2017
20-11-2017 20-11-2017

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 10.05.2013 - Güncelleme: 30.10.2024 10:44 - Görüntülenme: 4918
  Beğen | 6  kişi beğendi