Halk arasında kan kanseri olarak da bilinen lösemi; kandaki alyuvarların aşırı derecede çoğalmasıyla meydana gelen bir hastalıktır. Kanın vücutta esas yapım yeri olan kemik iliğimizdeki ana hücrelerde oluşan şifre değişikliği ile blast adı verilen olgun olmayan kan hücrelerinde artış meydana gelmesi sonucunda bu hücreler vücutta hızla yayılarak kemik iliğini, lenf bezlerini, karaciğeri, beyin, dalak ve merkezi sinir sistemini tutmaktadır. Çocukluk çağında görülen kanser türlerinden en yaygın olanı lösemidir ve kanser vakalarının %35´ini lösemi oluşturur. Türkiye´de her yıl 16 yaşın altında 1200 - 1500 lösemi vakasına rastlanır. Löseminin nedenleri günümüzde henüz tam olarak aydınlatılamamıştır. Teknolojik gelişmeler ışığında yapılan çalışmalar sonucunda löseminin nedenleriarasında şunlar sayılabilir: Radyasyon, genetik yatkınlıklar, böcek ilaçları gibi kimyasal maddeler, bazı hastalıklar...
Lösemi her yaşta görülebilen bir hastalıktır. Genellikle çocukluk döneminde daha sık rastlanılır bu amansız hastalığa. Çocukluk döneminde yaşanan löseminin belirtileri şunlardır:
Ateş
Burun ve diş eti kanamaları
Bacaklarda kemik ağrıları
Kansızlık
İştahsızlık
Kilo kaybı
Ciltte meydana gelen morarmalar...
Bu belirtiler sonucunda yapılan kemik iliği, kan, hücre tipini belirleme ve genetik tetkikler sonucunda kesin tanı konulabilir. Tedavi sürecine hastanın genel durumunu düzelterek başlanır. Tedavi sürecinde hastaların morallerinin yüksek tutulması da oldukça önemlidir. Çünkü lösemi hastaları kemoterapi(kimyasal tedavi) tedavisi görürler ve için vücutlarındaki zararlı hücrelerin yanı sıra bu tedaviden yararlı hücreler de olumsuz etkilenir. Bu tedaviyi gören hastalarda saç dökülmesi, ağızda ve bağırsakta yaralar açılması ve halsizlik gibi yan etkiler görülür. Bu etkiler de ister istemez lösemi hastalarında moral bozukluna yol açar. Bu nedenle hastaların ve ailelerinin hastalık hakkında bilgilendirilmesi löseminin umutsuz bir hastalık olduğu değil aksine iyi bir tedavi ve moral desteği ile %85´lere varan oranda iyileşmenin sağlandığı izah edilmelidir. Lösemi hastalarının bağışıklık sistemi normal sağlıklı insanlarınkine göre daha zayıf olduğu için en ufak bir mikrop veya hastalık dahi bütün vücuda yayılarak ağır ateşli hastalıklara neden olmaktadır. Bu nedenle lösemi hastaları etraflarındaki insanlardan, havadan, sudan mikrop kapmamak ve korunmak için maske takmaktadırlar.
Her yıl 2-8 Kasım taihleri arasında lösemi hastalığına karşı bilinç kazandırmak amaçlı etkinlikler düzenlenmektedir.