T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
SİVAS / MERKEZ - Sivas Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

MOTORLU ARAÇLAR TEKNOLOJİSİ ALANI

TARİHÇE

      Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanı 1945 ilk defa , 1945/1946 eğitim öğretim yılında şu anki Sivas Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde Motor bölümü adı altında faaliyete başlamıştır.

FİZİKİ ŞARTLAR

       Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanında; 10 bağımsız Atölye,

  1. Motor Ayarları
  2. Onarım
  3. Kaynak
  4. Yenileştirme
  5. Motor
  6. Teknoloji
  7. Dizel
  8. Gövde
  9. Şasi
  10. Bakım

       2 servis atölyesi, 1 teknoloji sınıfı, 1 hidrolik pnömatik laboratuvarı, depo, şef odası, mescid  ve her atölyede ayrı atölye sınıfları mevcuttur.

BÖLÜMÜN İŞLEYİŞİ

        Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanı; 1 alan şefi, 4 dal şefi , 5 alan öğretmeni toplam 10 personel ile  çalışmalarını sürdürmektedir.

ALAN TANITIM BİLGİLERİ

         Motorlu araçlar sektörünün dünya ekonomisindeki lokomotif sektör olma özelliği, ekonominin diğer sektörleriyle olan ilişkisine dayanmaktadır. Bu sektör, demir çelik, petrokimya, lastik, elektrik-elektronik gibi sektörlerdeki teknolojik gelişmelerin sürükleyicisidir. Turizm, alt yapı, inşaat, ulaştırma ve tarım sektörlerinin gereksinim duyduğu her çeşit motorlu araç, bu sektörün ürünleri ile sağlanmaktadır.

         Bugün, dünyada motorlu araçlar sektörünün ürettiği motorlu araç sayısı yaklaşık 58 milyon civarındadır. Bu araçların yaklaşık 41 milyonu otomobil, 17 milyonu kamyon, otobüs, çekici gibi ticari araçlardır.

         Türkiye'de motorlu araçlar sektörünün kuruluşu, yakın bir geçmişe dayanmasına rağmen hızlı bir gelişme göstererek ülkemizde üçüncü büyük sektör konumuna gelmiştir. Türkiye'de motorlu araçlar sektöründe ana sanayide 17, yan sanayide ise 1100 civarında firma faaliyet göstermektedir. Sektör doğrudan ve dolaylı olarak 500.000 kişiye iş olanağı sağlamaktadır.

         Türkiye'deki motorlu taşıtlar sektöründe faaliyet gösteren firmalar gelişmelere ayak uydurabilmek ve rekabetçi üstünlüklerini sürdürebilmek için dünyada uygulanan modern üretim yöntemlerini ve yönetim sistemlerini kullanmaktadır.Bu nedenle ülkemizdeki motorlu taşıtlar sektörü ana ve yan sanayisi ile birlikte çok önemli bir gelişim potansiyelini yakalamış ve büyük ihracat kapasitesine erişmiştir.

         Bunun sonucu olarak Türkiye'deki motorlu araçlar sektörünün çok kısa bir süre içinde 500 bin araç ihraç edebilecek düzeye gelmesi ve 8-8,5 milyar dolarlık gelir elde etmesi beklenmektedir. Türkiye'nin bu özelliği ile yakın bir gelecekte başta Avrupa olmak üzere dünyanın alternatif araç ve yedek parça üretim merkezi olması öngörülmektedir.

ALAN DALLARI

1. Otomotiv Elektromekanik,

2. Otomotiv Gövde,

3. Otomotiv Boya,

4. İş Makineleri dalları yer almaktadır.

           Şu anda; bölgemizin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak okulumuzda bu dallardan; Otomotiv Elektromekanik, Otomotiv Gövde ve İş Makinaları dalları faaliyettedir.

OTOMOTİV ELEKTROMEKANİK

         Otomotiv üzerinde mekanik, elektrik ve elektronik aksamların bakım ve onarımlarını yapmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

OTOMOTİV GÖVDE

         Her türlü motorlu kara taşıtının, yüzey hazırlama ve kaporta tamiri işlerini yapmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

İŞ MAKİNALARI

           Eskavatör, loder, bekoloder, silindir gibi iş makinalarının bakım ve tamiri konularında eğitim-öğretim verilen daldır.

MEZUNİYET SONRASI ÇALIŞMA ŞARTLARI

          Alanımızdan mezun olan öğrenciler; kendi işyerlerini açabilecekleri gibi

  •  Otomotiv yetkili servisleri,
  •  Resmi ve özel otomotiv bakım ve onarım atölyeleri,
  •  Otomotiv fabrika ve yan sanayileri,
  •  Otomotiv satış noktalarında da rahatlıkla çalışabilirler. 

        Özellikle son yıllarda otomotiv sektöründe yaygınlaşan servis ağı yapılanması çerçevesinde mezun öğrencilerimiz aktif olarak görev almakta ve çalışmaktadırlar. Ayrıca mezun öğrencilerimiz yetkili servislerde istihdam edilmek üzere tercih edilmekte ve aranmaktadır.

           Dört yıllık yüksek öğretim programlarına yerleşen öğrencilerimiz olduğu gibi iki yıllık Meslek Yüksek Okullarına da devam eden çok sayıda öğrencimiz mevcuttur.

ÇEVRE ile İLİŞKİLER ve ÇEVRE İHTİYAÇLARINI KARŞILAMA

          Kamu kuruluşlarının ilgili bölümleri, yetkili servisler ve sanayi sektöründeki özel işyerleri ile ilişkilerimiz iyi düzeydedir. 

         Çevrenin ihtiyaç duyduğu teknik ara elemanların yetiştirilmesine ve her türlü teknik desteğin verilmesine çalışılmaktadır. Ayrıca bu kuruluş ve iş yerleri bölümümüzün ihtiyaç duyduğu bazı araç, gereç ve teknik bilgiyi öğrencilerin kullanımına sunmaktadır.

          Bu iyi ilişkilerin kurulmasında, okul idaresinin, alan şefleri ve öğretmenlerinin, geçmişte alanımızdan mezun olup bu iş yerlerinde çalışan arkadaşlarımızın ve öğrencilerimizin katkılarını da göz ardı etmemek gerekir.

ALAN GEZİLERİ

           Alan öğrencilerimizin bilgi, becerilerini ve görgülerini artırmak için fırsat buldukça il içinde Sivas ESTAŞ eksantrik mili, Sivas Hyundai Servisi ve   il dışında da Bursa Fiat Otomotiv gibi alanımızla ilgili fabrikalara teknik ve kültürel geziler düzenlenmektedir.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 17.11.2017 - Güncelleme: 30.10.2024 11:15 - Görüntülenme: 3245
  Beğen | 7  kişi beğendi